Livet som egen har varit en dröm för Sofie – trots det tuffaste året någonsin för handeln

Vi alla får då och då höra att man ska välja rätt tillfälle. Rätt tillfälle att börja plugga, att fria, sälja huset, satsa på idrotten eller vad det nu kan vara. Det svåra är att veta när det där tillfället dyker upp. När den anrika köksbutiken Fasett sattes ut till försäljning hösten 2019 så insåg Sofie Wiik att hon hade just ett sådant tillfälle framför sig. Utan tvekan och med stor lust kastade hon sig rakt in i ett liv som egenföretagare. Även om hon visste att det skulle bli tufft, så hade hon aldrig kunnat föreställa sig vad som väntade…

Att säga att Sofie lever och andas handel är nog att underdriva å det grövsta. Hela hennes vuxna liv har präglats av arbete i butiker. Direkt efter gymnasiet klev Sofie in genom dörren till sitt första butiksjobb i Stockholm och efter det har hon varit fast. Hon har sålt allt ifrån kläder och skor till inredning och köksattiraljer. När köksbutiken Fasett sattes ut till försäljning hösten 2019 så var Sofie inne på sitt 21:a(!) år som butiksanställd. För tillfället så arbetade hon på herrekiperingsbutiken Jones inne på Guldsmeden. När hon såg köksbutiken ute till försäljning så insåg Sofie snabbt att det här var en chans för bra att låta förgås. 

”Hade det inte varit just Fasett som varit till försäljning så hade jag nog inte tagit steget att starta egen butik. Det viktiga var det var just den butiken. Jag tyckte det var viktigt att Hudiksvall fick behålla butiken kvar i staden samtidigt som matlagning och husgeråd tillhör mina stora intressen” 

Med stor entusiasm och med mycket hjälp från de förra ägarna och sin gode vän Niclas Bergman(Knapps skor & Jones) kastade sig Sofie in i ett helt nytt liv. Helt plötsligt stod hon där med egen butik och företag. En stor omställning vittnar hon om:

”Det har varit mycket jobb. Men starten där i oktober gick väldigt bra. Jag fick mycket positiv feedback från kunderna och jag fick god hjälp av Micke och Sandra som jag köpte butiken av. Även Niclas hjälpte mig med mycket med ekonomi och pappersarbete när jag var helt grön på såna här saker. Utan dom 3 hade det varit väldigt mycket svårare” 

Sofie hann precis igenom den hektiska julhandeln och fira nyår innan mars månad dök upp med en handlarmardröm nalkandes. Där i mitten på mars så knackade en pandemi på dörren till Sverige. Även om vi i det här landet inte alls drabbades av samma hårda restriktioner som många av våra grannländer så var Corona-utbrottet ett dråpslag för alla dom som livnär sig på besöksverksamhet. 

Den helt färske handlaren Wiik erkänner att hon hade många sömnlösa nätter i mars och april. Med över 50 procents tapp mot Fasetts omsättning året innan så var rädslan stor att behöva kasta in handduken innan hennes match som butiksinnehavare ens börjat. Men det är ingen vanlig tjej som sitter framför mig på Café 24 Carat. Det här är en fighter hela vägen ut i fingerspetsarna.

”Jag bestämde mig för att försöka göra allt jag kan för att få fortsätta med min dröm. Min hyresvärd hjälpte mig med lättnader på hyran, jag fick amorteringsfritt på lånen samtidigt som jag plockade bort all personal och stod nästan varje öppen timme själv i butiken. Det var livsnödvändigt och gjorde att jag överlevde den tuffa våren. För sen lättade det mot sommaren med fler besök och kunder.”

Efter att snart ha tagit sig igenom ett år, som nog kan beskrivas som det värsta handelsåret någonsin, så ser nu Sofie med tillförsikt på framtiden. Hon ler med hela kroppen och utstrålar en stolthet när hon berättar att hennes firma kommer att få ett positivt bokslut trots det här kaosartade året. Tack vare hårt slit så har hon sett till att butiken överlevt. Kunderna börjar komma tillbaka alltmer och Sofie har till och med börjat kunna ta in personal på timmar igen.

”Det har varit ett tufft år, men jag är samtidigt glad att jag fått gå igenom det här. Jag har lärt mig otroligt mycket på kort tid, som säkert skulle tagit flera år att lära sig annars. Vi ser en ökning bland besöken nu och jag tror stenhårt på handeln i Hudiksvall och på den här butiken även i framtiden.”

Det är en positiv aura kring den här nya butiksägaren på Guldsmeden. Hon låter hälsa till alla som går i tankarna på att starta eget i dessa konstiga tider att göra det. Bara du brinner för något, är villig att jobba hårt och ta lärdom av andra så kan det gå bra, trots pandemier och E-handel som går emot. När hon får frågan på om tankarna på E-handel för butiken funnits svarar hon snabbt att tanken slagit henne – men invänder lika fort att hon brinner för personlig service och att göra kunder glada. Därför vill Sofie Wiik hålla på med fysisk handel i butik. Och det är något som vi på Guldsmeden är jäkligt glada att hon valt att göra. Vi är övertygade om att vi kommer få många bra år ihop med den här tuffa bruden i lyxförpackning.

// Emil Strandell, Butikssamordnare för galleriorna Fyren & Guldsmeden